Alicante

Alicante

De stad ligt aan de Costa Blanca en is de op één na grootste stad van de autonome regio Valencia, met 322.673 inwoners.
In 1858 werd de spoorlijn tussen Alicante en Madrid geopend. Daardoor groeide de haven van Alicante uit tot uitvoerhaven van in het midden van Spanje geproduceerde goederen. Alicante beschikt over een luchthaven (12 km buiten de stad). Eigenlijk ligt deze luchthaven in El Altet, een dorpje even ten zuiden van Alicante.

De stad Alicante is één van de meest verrassende plekken aan de Costa Blanca. Hoewel het een grote stad is (vergelijkbaar met Utrecht), heb je op heel veel plekken het gevoel dat je in een veel kleinere plaats terecht gekomen bent. Pas als je op het hoogste punt van Alicante, op de 166 meter hoge Monte Benacantil staat, dan zie je hoe groot de stad eigenlijk is. In de binnenstad merk je het vooral aan het verkeer. Als je echter de veel rustigere zijstraten inloopt dan ziet het stads leven er ineens heel anders uit. Wie op zoek is naar een combinatie van strand, zee en levendigheid die zou Alicante zeker eens moeten overwegen. In tegenstelling tot Benidorm is dit nog wel een authentieke stad waar het dagelijks leven nog niet verdreven is door toerisme. Alicante heeft meerdere stranden, waarvan Playa del Postiguet veruit het populairste is. De jachthaven van Alicante is de moeite waard om langs te lopen met aan de zuidkant uitgaans- en winkelcentrum Panoramis. Flaneren doe je op de Explanada de España. Deze wandelpromenade wordt over het algemeen als het hart van Alicante gezien. Hier kun je ook lekker snuffelen bij de vele kraampjes of op een van de terrasjes genieten van het voorbij wandelende publiek. Komt nog eens bij dat Alicante van alle steden in Europa misschien wel één van de beste klimaten kent. Regen komt in de zomer amper voor en zelfs in de wintermaanden is het vaak nog aangenaam genoeg om overdag op een terrasje te genieten van wijn en tapas. Alicante wordt door Nederlandse toeristen nog te vaak gezien als toegangspoort tot de badplaatsen aan de Costa Blanca, terwijl het juist zo’n leuke eindbestemming kan zijn. 

Het Doctor Balmis-plein in Alicante is een klein stadsplein, dat door de omringende gebouwen of de afmetingen weinig indruk maakt. Wat wel bijzonder is, is de manier waarop het plein zelf ingericht is. Het plein is een eerbetoon aan de Spaanse arts Francisco Javier de Balmis die in Latijns Amerika veel mensen heeft ingeënt tegen pokken. Het plein is ingericht als een soort van miniatuur stadspark, waarbij er rondom de centraal gelegen fontein een aaneenschakeling van banken gecreëerd is. De decoratie van de fontein en de banken met mozaïek geven het Plaza Doctor Balmis een bijzondere uitstraling.

Alcante bij zonsondergang (Medium)
Alicante Central-Market (Medium)
Alicante - Plaza Ajuntament
DSC_3266 (Medium)
DSC_3281 (Medium)
IMG_20190525_152834
DSC_3275 (Medium)
DSC_3276 (Medium)
DSC_3275 (Medium)
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow
Castillo Santa Barbara
DSC_3959
Castillo Santa Barbara by night
DSC_2543
DSC_3970
DSC_3973
DSC_3979
DSC_3976
IMG_20190528_164627
DSC_3255
IMG_20190528_160827
IMG_20190528_161732
IMG_20190528_162641b
IMG_20190528_170255
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

 

Castillo Santa Barbara

Hoog boven de verrassend leuke stad Alicante prijkt het kasteel van Santa Bárbara boven op berg Benacantil. Door de hoge ligging van ongeveer 166 meter was dit fort vroeger ideaal om onverwachte bezoekers op tijd te ontdekken en actie te ondernemen. Hoewel er bevindingen zijn gedaan die er op wijzen dat beginselen van Castillo de Santa Bárbara afkomstig zijn uit de negende eeuw, komt het merendeel echter uit de zestiende eeuw. Het kasteel is pas in het jaar 1963 opengesteld voor publiek, waarbij er tevens twee liften zijn geplaatst. De ingang voor deze liften bevindt zich in de berg die je bereikt via de wandeltunnel aan de Calle Jovellanos. Het kasteel is natuurlijk ook gewoon te voet te bereiken.
Boven gekomen heeft u vanuit het kasteel/burcht een adembenemend uitzicht over de Middellandse zee, Alicante en het bergachtige achterland ervan. Er zijn enkele ruimtes fraai ingericht als musea en laten voorwerpen en illustraties zien uit de tijd dat de burcht in gebruik was.

 

 

 

 
Explanada de España
Flaneren doe je in Alicante op de Explanada de España. De prachtige geplaveide promenade trekt zowel overdag als ‘s avonds vele bezoekers die er kunnen wandelen vanaf de haven tot aan Canalejas Park. Door de ligging aan zee is er geregeld een iet wat verkoelend briesje te bespeuren, wat in een plaats als Alicante zeker in de zomer zeer welkom is. Her en der zie je locals een potje schaken, op één van de vele bankjes en stoeltjes worden gesprekken gevoerd, je kunt er verkoeling zoeken op een terras en er zijn een aantal kramen met snuisterijen te vinden. Wanneer de avond valt komt de romantiek naar boven en geldt het ook als een populaire ontmoetingsplaats. Explanada de España is zelfs hét symbool van de stad Alicante.

In de haven van Alicante ligt een heel bijzonder schip. Het is een replica van de Santísima Trinidad, een achttiende-eeuwsche driemaster welke het vlaggenschip was van de Spaanse Armada en één van de schepen die ten onder gingen bij de beroemde zeeslag van Trafalgar. 
 De geur van hout en het geluid van het schip geven u het gevoel dat u zich in een sprookje bevind, waarin u zich voelt als een echte piraat. Het dek, de mast en natuurlijk het roer kunt u gewoon aanraken. De meeuwen en het geluid van de zee voeren u in gedachte naar verre oorden.
Het schip werd gebouwd en te water gelaten in 1769 jaar in Havana. Hij was het grootste schip voor die tijd en diende 35 jaar bij de marine van Spanje . De scheepsromp, met inbegrip van het dek werd gemaakt van Cubaans mahoniehout, en de zijwanden zijn 60 cm dik. Het schip bleek niet onzinkbaar te zijn, want in de strijd bij Gibraltar die 2 dagen heeft geduurd ging het de "Santisima Trinidad" naar de bodem. 
Het schip "Santisima Trinidad" in de haven van Alicante is voor het publiek geopend: Uren 11: 00-24:00 per dag. Dit historisch schip beschikt over een restaurant en een museum van de piraten en matrozen.
De prijs van een kaartje met een drankje is op doordeweekse dagen € 4,-  en in het weekend € 5,-.

Reacties zijn gesloten.